Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎

‎‏‎‎‎‎‎‏‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‏‎‎‏‎‎‎‏‏‏‏‏‏‏‏‏‎‏‎‏‎‎‏‎‎‏‎‎‏‎‎‏‏‏‎‎‏‎‎‎‏‏‎‎‏‎‏‏‎‎‏‏‎‏‏‎‎‎‏‎‏‏‏‎‎‏‏‏‎‏‏‎‎‏‎‏‎‎Hirotonirea întru preoţie a lui Lucian Marius Bosoi OMI

postat 2 oct. 2011, 10:18 de Sf. Eugen De Mazenod   [ actualizat la 2 oct. 2011, 10:45 ]
Lucian Marius Bosoi OMI este preot! A fost consacrat pe 1 octombrie prin impunerea mâinilor şi rugăciunea de hirotonire a PS Cornel Damian, episcop auxiliar de Bucureşti. Liturghia Euharistică în cursul căreia s-a ţinut rânduială de hirotonire a început la ora 11,00 în biserica Ss. Apostoli Petru şi Paul din Piteşti.
Adunarea liturgică a fost îmbogăţită de oameni proveniţi din alte judeţe şi din străinătate care au dorit să fie martorii acestui moment de har pentru pr. Lucian. Printre aceştia a fost şi pr. Nicola Parretta, superior provincial, însoţit de Oblaţi, preoţi şi seminarişti, precum şi de laici şi prieteni.
Iar familia de sânge a lui pr. Lucian s-a regăsit la Piteşti: părinţii, Dumitru şi Ana Bosoi, au venit din Huşi, şi fiica, Mădălina, din Italia. Au participat preoţii din decanatul de Craiova şi din alte oraşe din Arhidieceza de Bucureşti, şi de mai departe precum pr. Benone Butacu OFMConv., paroh la Parohia Naşterea Maicii Domnului din Huşi. Deci, biserica parohială mică de la sine, datorită acestei adunări numeroase, s-a făcut neîncăpătoare.
Preasfinţitul Cornel la predica a zis că „pentru a fi un autentic predicator al Cuvântului, preotul trebuie să fie înainte de toate un ascultător asiduu al Cuvântului lui Dumnezeu. Înainte de a predica el trebuie să asculte acest Cuvânt, şi când preotul predică Cuvântul pe care îl vesteşte răsună pentru el ca ucenic care îl ascultă pe învăţătorul său. Cuvântul lui Dumnezeu pronunţat fără ascultare, fără credinţă sau fără conştiinţă nu poate să facă altceva decât să împietrească inimile, chimval zângănitor, spune sf. Paul. Un cuvânt al unui preot spus fără credinţă împietreşte inima celor care ascultă, dar ceea ce este mai grav este faptul că împietreşte şi inima predicatorului”. Aşadar pr. Lucian, primind darul preoţiei este chemat să-şi reînnoiască permanent credinţa prin ascultarea zilnică a Domnului.
Rânduiala de hirotonire s-a desfăşurat în mod obişnuit şi după impunerea mâinilor de către episcop pe capul pr. Lucian, toţi preoţii prezenţi, la rândul lor au făcut acelaşi lucru. Printre aceştia a fost şi pr. Vincenzo Macchia, Oblatul care pe 8 decembrie 2010 a depus voturile perpetue împreună cu pr. Lucian. Amândoi, mai târziu, pe 8 ianuarie 2011, au fost hirotoniţi diaconi la Cosenza (Italia), totuşi pe 24 septembrie pr. Vincenzo fiind consacrat preot la Napoli a trecut mai devreme linia de hirotonire.
Privind evenimentul din această perspectivă, lumea din biserică ar putea fi considerată că fiind mulţimea care se înghesuie în preajma liniei de finiş a unei curse sportive pentru a vedea cine soseşte mai devreme, sau cel puţin cine ajunge până la capăt. Evanghelia totuşi învaţă că ucenicii lui Isus odată ce au fost chemaţi nu s-au aşezat la umbra unui copac, dar au mers, au mers după Isus. De aceea ar fi mai corespunzător a gândi că ieri lumea s-a adunat în proximitatea liniei de start, aşteptând să coboare Duhul Domnului asupra unui bărbat ca să fie gata pentru a coopera cu toţi ceilalţi creştini la realizarea misiunii apostolice. Astfel precum pe 1 octombrie a început luna misionară, tot pe 1 octombrie Duhul Domnului a coborât asupră pr. Lucian ca să fie preot pe linia de start.

Comments