Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎Arhiva ştiri‎ > ‎

În sfârşit la Sibiu

De pe la 4 la 9 septembrie la Sibiu, capitala culturală europeană, s-a desfăşurat ultima etapă din a treia Adunare Ecumenică Europeană (AEE). Pentru prima oară într-o naţiune majoritar ortodoxă, 2500 de delegaţi aparţinând Bisericilor şi Comunităţilor Ecleziale din toată Europa s-au reunit în jurul temei „ Lumina lui Cristos ne luminează pe toţi speranţă de reînnoire şi de unitate în Europa”. Să caracterizeze tot procesul adunării, început în ianuarie 2006, a fost conceptul simbolic al „pelerinajului”. Toţi s-au îndreptat către Cristos, Lumina lumii. În acest context şi comunitatea oblată a început un drum promovând diverse iniţiative printre care şi întâlnirile de formare ecumenică. La a treia întâlnire în concomitenţa cu cea de la Sibiu, au ajuns la Mărăcineni 14 persoane provenind din Piteşti, Braşov, Slatina şi Florenţa, ortodocşi, catolici şi greco-catolici care au aprofundat temele Adunării Ecumenice. Prima zi 5 septembrie, a fost dedicată cunoaşterii reciproce, a scoate in evidenţă punctul de sosire ale acestor luni şi a începe cu „atelierele de unitate”: doua grupuri unde participanţii s-au angajat să construiască ceva împreună. Seara a fost uimitor vederea filmului „Binecuvântată fie închisoarea!” care povesteşte despre credinţa trăită în închisorile române în timpul persecuţiilor comuniste.
Pe 6 septembrie s-a început cu o meditaţie biblică şi cu o aprofundare privind rolul bisericilor pentru a mărturisi Evanghelia în Europa (politica, migrare şi alte religii). Înafara de a se continua atelierele după-amiaza a fost vizitată mânăstirea ortodoxa feminină Nămăieşti. Sr. Iuliana şi sr. Gabriela au povestit istoria mănăstirii lor adăugând şi unele gânduri pentru a înţelege care este conştiinţa ecumenică a monahismului actual. Jocurile de societate pregătite pentru seară au contribuit la creşterea tuturor în spiritul unei singure familii. Pe 7 septembrie, după încă o meditaţie biblică, a fost discutată tema mărturisirii comune care diversele confesiuni pot să o facă în cea ce priveşte lumea (pace, dreptate şi creaţie). Atelierele de unitate au încheiat lucrările lor şi după-amiaza în timpul momentului de împărtăşire au fost prezentate tuturor.
Sâmbătă 8 septembrie grupul împreună cu alte 8 persoane de la Piteşti s-au transferat la Sibiu unde au participat la „ceremonia luminii”, momentul celebrativ din a III Adunare Ecumenică Europeană deschisă şi celor care nu erau delegaţi. Pe parcursul călătoriei a fost oportunitatea de a face o oprire la mânăstirea ortodoxa Cozia unuia dintre cele mai frumoase din regiune şi o data ajunşi la Sibiu a fost timp pentru vizitarea oraşului şi variilor biserici de diferite confesiuni, standurile participanţilor din toată Europa la AEE şi să se asiste la evenimente culturale ecumenice.
Întâlnirea sa conclus Duminica dimineaţă la Mărăcineni după transmisia în direct a ceremoniei de închidere a 3AEE.

Comments