Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎Arhiva ştiri‎ > ‎

Misiunea din România primeşte Europa oblată

De la 2 la 9 iuni sa ţinut la Mărăcineni întâlnirea celor de la CIE. Este dificil de înţeles importanţa acestui moment pentru Misiunea Oblată din România pentru cine nu cunoaşte ce este CIE. În spatele acestei sigle este ascunsă prezenţa oblată în Europa: Conferinţa Intreprovinciala din Europa. Pe scurt este conferinţa care reuneste anual Supeiorii Majori ai Oblaţilor din toată Europa.

Şi iată deci casa noastră primind în prima săptămână a lunii iunie, Oblaţi provenienţi din Irland, Franţa, Spania, Belgia, Italia, Polonia, Ucraina, Belorusia şi natural stapânii casei România.

Inima a toată întâlnirea a fost un moment de reflexie centrat asupra provocării pe care secularizarea o aduce asupra vieţi religioase si misionară, condusă de Vicarul General OMI, P. Eugen King. Şi urmată de comuniunea între toţi participanţii la fel de bogatî ca şi reflexia.

Şi apoi încet cu încet varii argumente care interesează viaţa oblată în Europa: restructurare prezenţei oblate în europa, prezenţa capitolului general di 2010, diverse comisi la nivel european (misiune, formare , economie...).

Pe data de 6 iunie Conferinţa şi-a luat un moment de pauză în care a mers să viziteze oraşul Braşov. Prim etapă find biserica parohială greco-catolică Sf. Petru unde pr. Claudiu Sita, protopop şi paroh, a vorbit oblaţilor despre istoria greco-catolicilor din România. După prânz oblaţii au făcut o vizită în centrul oraşului acompaniaţi de pr. Emil Moldoveanu.

În ultima zi a participat şi Enzo Teodori, un laic italian din AMMI, pentru a reflecta împreună cu Oblaţii asupra vieţii şi participării laicilor la carisma oblată.

Toată comunitatea a fost implicată în această aventură, care a ţinut doar o săptămână, a avut nevoie de o perioadă  mai lugă de pregătire. Lucrurile au fost un pic mai complicate datorită absenţei bucătăresei din comunitate operată chiar în acele zile. Cu ajutorul a doua laice, doamna Gina Savu şi Carmen Hortopan şi cu aportul de toată comunitatea la sfârşit s-a respirat o atmosferă oblată şi în sala de mese.

Comments