Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎Arhiva ştiri‎ > ‎

ZMT la distanţă

Oblaţii duminică 13 iulie după ora 20,00 sau prezentat în faţa uşii casei lor cu pâine, sare şi vin. Ritualul de primire românesc de aceasta dată în favoarea unor tineri italieni aparţinând Movimento Giovanile Costruire din Fiesole acompaniaţi de P. Antonio D’Amore OMI. Puţine ore după, adică următoarea zi, s-a trecut la un potop de întrebări şi răspunsuri pentru a introduce noii veniţi în experienţa misionară.

Restul tinerilor, în total 20 cu vârsta intre 15 şi 20 de ani, proveniţi din Câmpulung Muşcel, Piteşti, Slatina, Râmnicu Vâlcea şi Târgu Jiu au ajuns marţi 15 iulie. După primii sosiţi la ora prânzului a început o mixtură de limbi care cuprindea română, engleză, germană, spaniolă şi un pic de italiană... de sigur limbajul cel mai înţeles a fost cel al semnelor.

Începând de miercuri 16 iulie au început atelierele de teatru, coreografie şi pictură cu obiectivul de a prezenta lucrările în ziua de sâmbătă. Tema comună a atelierelor a fost cea a Zilei Mondiale a Tineretului de la Sydney, "veţi fi martorii mei”. Pentru a rămâne în comuniune cu Sydney, în fiecare zi înainte de cină erau sinteze video despre ceia ce se întâmpla acolo. O zi pentru fiecare atelier au trebuit să desfăşoare unele lucrări la interiorul şi la exteriorul casei, printre care să pregătească de mâncare să cureţe cărarea din parc de iarbă şi să aranjeze exteriorul unei case din apropiere.

Zilele ca în orice campus care se respectă se concluzionau cu jocuri împreună, pregătite şi acestea pe rând de câte un atelier. Înainte de a merge la culcare se termina ziua cu rugăciunea de seară şi un moment de comuniune despre tot ce s-a trăit în acea zi.

Sâmbătă dimineaţă 19 iulie campusul s-a axat în întregime cu ZMT din Sydney. O plimbare în pădurile din apropiere a simbolizat pelerinajul tinerilor către Southern Cross Precinct (Randwick Racecourse and Centennial Park), locul unde s-au desfăşurat evenimentele centrale a ZMT. În timpul plimbării prin pădure s-a desfăşurat Liturgia Penitenţială şi Calea Crucii. La întoarcere a fost posibil să se urmărească în direct jumătate de oră a veghei Sfântului Părinte şi pe parcursul amiezi rând pe rând au fost prezentate lucrările atelierelor.

După asfinţit, în timpul rugăciuni de seară a fost un moment de Adoraţie Euharistică în paralel cu cea făcută la veghea Zilei Mondiale.

Noapte de sâmbătă a fost foarte “scurtă”... pentru a gusta transmisiunea în direct cu Papa a fost celebrată Sfânta Liturghie la ora 3,30 a dimineţii de duminică după care, toţi în faţa

marelui ecran pentru transmisiunea în direct a liturghiei de la Sydney. După micul dejun a sosit şi momentul plecărilor, nu toate către casă. Cu o zi aşa lungă se poate permite ceva mai mult. Tinerii din Florenţa sau aventurat intr-o vizită turistică în oraşul Braşov şi cine a reuşit a mers să se odihnească câteva ore. O întoarcere în normalitate a misiunii de la Mărăcineni care a făcut să se învârtă motoarele cu o viteză în plus.

Comments