Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎

Lucian Bosoi OMI pleacă în Senegal

postat 23 oct. 2009, 11:55 de Sf. Eugen De Mazenod   [ actualizat la 23 oct. 2009, 11:59 ]
Marius Lucian Bosoi OMI, ieri, 22 octombrie, a zburat spre Senegal. Au trecut trei ani de când a depus voturile, şi acum, în vârstă de 26 de ani, după ce a terminat al treilea an de teologie la Pontificia Universitate Lateranense din Roma pleacă pentru un an de stagiu pastoral în Africa. Despărţindu-se de Huşi, oraşul său de origine, şi mai târziu devenind Oblat al Mariei Imaculate, i s-a deschis marele orizont al misiunii despre care el însuşi vorbeşte cu emoţie:
„După multe vise, proiecte, pregătiri, iată-ne aici gata de plecare! Mă aşteaptă opt luni de misiune în Senegal, un timp de har, de evaluări, strădanii şi bucurii, un timp de creştere personală şi de maturizare proprie, ca răspuns la chemarea Domnului: ‚Vino şi urmează-mă!’.
În inima mea în momentul de faţă se învârt multe emoţii care influenţează liniştea care mă caracterizează de obicei. Sunt emoţii care nu se pot exprima în cuvinte. Între bucurie şi curiozitate, confuzie şi agitaţie sper totuşi să găsesc modalitatea cea mai bună pentru a începe să trăiesc această realitate nouă a misiunii. Inima mea este deschisă şi disponibilă să primească toate persoanele pe care le voi întâlni, toate situaţiile pe care mi le vor prezenta, pentru a trăi fiecare clipă ca pe un dar de la Dumnezeu.
Gândindu-mă la această realitate concretă a misiunii oblate din Senegal mă simt foarte mic şi sărac. Nu merg cu gândul de a schimba lumea pentru că nu sunt capabil, ci merg cu intenţia de a mă perfecţiona pe mine însumi, pentru a putea să-i ajut apoi pe ceilalţi. Eu cred că această experienţă a stagiului misionar va însemna pentru mine mai mult „a primi” decât „a da”.
Acum plec cu multă încredere în Isus şi în comunitatea scolasticatului care mă susţine cu rugăciunile ei. Păstrez în inimă multe persoane care mi-au urat multe lucruri frumoase şi care m-au asigurat ca-mi vor fi alături spiritual în această misiune. Apoi, să nu uităm că în Isus suntem cu toţii o singură realitate, Euharistia rămâne mereu întâlnirea cu Dumnezeu şi între noi”.
Primii şapte Misionari oblaţi au ajuns în Senegal pe 23 noiembrie 1976, din acest grup făcând parte Oblaţii care cu un an în urmă, în 1975, fuseseră expulzaţi din Laos de către guvernul comunist.
Actual, Delegaţia Oblată din Senegal este formată din 40 de oblaţi din trei ţări diferite şi care activează pe teritoriul naţional şi în Guineea Bissau.

Comments