Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎

Pelerinajul Sf. Eugen

postat 3 mar. 2011, 08:07 de Sf. Eugen De Mazenod   [ actualizat la 6 mar. 2011, 10:29 ]
La vârsta de 150 de ani Eugen de Mazenod pleacă în pelerinaj. Începând cu data de 6 martie 2011 Eugen însoţit de copii lui, Misionarii Oblaţi ai Mariei Imaculate, va colinda parohiile romano-catolice.
Vârstă ar fi o piedică, dar este cu totul altceva fiindcă pe 21 mai 2011 Eugen va împlini 150 de ani de când s-a născut pentru cer. De aceea acest om care în 1816 a întemeiat Congregaţia Misionarilor Oblaţi ai Mariei Imaculate, şi mai târziu a fost episcop de Marsilia; recent pe 3 decembrie 1995 a fost proclamat sfânt de câtre Papa Ioan Paul al II-lea şi va sărbători acest eveniment vizitând comunităţile creştine din România.
Prima etapă a acestui pelerinaj va fi parohia romano-catolică „Maica Îndurerată” pentru că acolo Eugen a inspirat iniţiativă. Oblaţii pe 24 octombrie 2010 se aflau în această parohie cu ocazia zilei misionare mondiale când, prin diferite împrejurări, şi-au dat seamă că nu programaseră nimic pentru a-l sărbători pe tatăl lor care acum 150 de ani se mutase pe pământul dumnezeiesc. De aceea este drept ca prima oprire a pelerinajului să fie la Bucureştii Noi.
Un astfel de vizitator, cel puţin pentru că este un sfânt, ar putea să dea emoţii. De fapt Eugen nefiind foarte cunoscut, poate pentru că nu a fost un mare făcător de minuni, ar trebui să fie primit cu mai multă sobrietate, chiar ca un pelerin. Pentru a satisface curiozitatea oamenilor, înainte de Sf. Liturghie, un filmuleţ vă povesti despre Eugen şi în timpul predicii un misionar va pune accentul asupra unui aspect al vieţii lui.
După ce lumea îl va primi şi îl va cunoaşte pe acest pelerin misionar va fi timpul mijlocirii pentru nevoile lumii, mai ales ale familiilor în dificultate. El care a trecut prin suferinţele şi provocările unei familii dezmembrate către o viaţă de sfinţenie poate să mijlocească pentru cele în dificultate. De aceea la sfârşitul Liturghiei adunarea se vă adresa lui printr-o litanie iar la încheiere se va da binecuvântarea solemnă cu moaştele Sf. Eugen.
Acest pelerin are ceva de spus şi copiilor, astfel că după celebrarea Sf. Liturghii şi ei vor fi invitaţi la o întâlnire mai apropriată cu persoana lui. Eugen din copilărie, fără să trădeze simplitatea unui băieţel, a ştiut să-i dezorienteze evanghelic şi pe cei din jur cu iniţiative neaşteptate.
Pelerinajul Sf. Eugen pană pe 15 mai 2011 în fiecare duminică, exceptând duminica Floriilor şi Paştele, se va opri într-o parohie din oraşele de Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte, Braşov, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Craiova şi Slatina.
Deci, este timpul de plecare! Eugen se pare ca este nerăbdător şi Oblaţii sunt aproape gata.

Program

6 martie – Bucureşti
Parohia romano-catolică Maica Îndurerată

13 martie – Ploieşti
Parohia romano-catolică Cristos Rege

20 martie – Târgovişte
Parohia romano-catolică Sf. Francisc

27 martie – Braşov
Parohia romano-catolică Sf. Cruce

3 aprilie
Râmnicu Vâlcea – Parohia romano-catolică Sf. Anton de Padova
Sibiu – Parohia romano-catolică Sf. Treime

10 aprilie – Târgu Jiu
Parohia romano-catolică Sf. Ioan de Capistrano

1 mai – Drobeta Turnu Severin
Parohia romano-catolică Sf. Fec. Neprihănit Zămislită

8 mai  – Craiova
Parohia romano-catolică Înălţarea Sf. Crucii

10 mai – Piteşti
Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Paul

15 mai – Slatina
Parohia romano-catolică Naşterea Sfintei Fecioare Maria

Comments