Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎

Pr. Sante Ronchi pleacă în Venezuela

postat 6 dec. 2014, 01:40 de Sf. Eugen De Mazenod   [ actualizat la 6 mar. 2015, 01:14 ]
Părintele Sante Ronchi azi a plecat de la Mănăstirea Sf. Eugen cu trei valize. De obicei, când acestea sunt foarte mari înseamnă că este vorba de o călătorie foarte lungă, mai ales în cazul acesta destinația fiind Venezuela. Totuși, pentru o perioadă pr. Sante va rămâne în Europa, mai întâi în Italia pentru câteva săptămâni de concediu în familie iar după aceea în Spania pentru a studia limba. Acest timp ar putea să se prelungească ulterior până când va primi viza pentru a intra în Venezuela. În ceea ce-l priveşte pe pr. Sante a făcut deja tot ceea ce este necesar timp de o lună la Roma, întocmind toate actele necesare prevăzute de legea venezuelană pentru o ședere mai lungă. De fapt părintele este obișnuit cu aceste demersuri pentru că acum câțiva ani a fost destinat pentru Indonezia și în așteptarea vizei a fost trimis la Messina pentru o perioadă de scurtă durată. Nici până în ziua de azi n-a primit-o de aceea a rămas în Italia și după aceea a venit în România. Probabil că dacă se va întâmpla același lucru va fi destinat pentru o misiune unde se vorbește limba spaniolă, tot din America Latină.

Misiunea Oblată în Venezuela a fost întemeiată de către Oblații din Spania în luna decembrie 1990 în localitatea Casigua al Cubo, nu prea departe de orașul Machiques, în zona nord-vest a Venezuelei, aproape de marele lac Maracaibo.

Actualmente misiunea este alcatuită din 9 Oblați: trei spanioli, doi congolezi, doi venezueleni și un polonez împreună cu Mons. Ramiro Dìaz in orașul Machiques care, fiind episcop emerit, continuă să slujească în parohiile aparținute la Vicariatul lui până in 2011. Cele două comunități care fac parte din misiune sunt implicate în pastorala parohială. Una se află la Palo Gordo, în oraşul di San Cristòbal din regiunea de Táchira, unde în luna februarie a.c. a început protestul împotriva guvernului care a îngrijorat opinia publică internaţională. Cealaltă comunitate este așezată în regiunea Barinas, orașul Santa Barbara.

Părintele Sante a ajuns în România pe 18 septembrie 2006 și în ultimii șase ani a fost superiorul misiunii activând în toate domeniile de animare promovate de comunitate precum predicarea în diferite contexte, misiuni populare, tabere și campusuri. Deşi bagajele sunt mari, părintele Sante a mai lăsat câteva lucruri la Mănăstirea sf. Eugen împreună cu tot ceea ce a dăruit. Nu numai pentru toate acestea îl însoțește un sentiment de mulțumire ci și pentru că plecarea către o altă țară și alt neam îi permite comunității oblate din România să fie o ușă deschisă către misiunea universală.

Comments