Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎

Valentin Vrînceanu, oblat şi frate în slujba misiunii

postat 30 mar. 2012, 08:07 de Sf. Eugen De Mazenod   [ actualizat la 1 mai 2012, 22:39 ]
La mănăstirea sf. Eugen a apărut un steag nou cu dungi albe şi albastre care se retrag lăsând un colţ pentru un soare mare, de un galben strălucitor, dotat cu ochi, buze şi nas. Acest steag, împreună cu melodiile latino-americane, iarba mate şi un pic de accent castilian, au fost aduse de fr. Valentin Vrînceanu din Uruguay unde a petrecut un an de misiune.

Pe 26 octombrie 2010 a plecat în Uruguay şi în această ţară a fost primit de către o comunitate din Cerro de Montevideo alcătuită din persoane care de care mai diferite aşa cum este obiceiul în toate comunităţile oblate. În Uruguay fr. Valentin s-a ocupat de întreţinerea centrelor educative ale Oblaţilor din această locaţie, Colegiu San Jose, Centrul Educativ Talitakum, două Grădiniţe, precum şi de celelalte structuri. În acest mediu misionar şi în cadrul comunităţii, „m-au ajutat să dezvolt - zice fr. Valentin - toate, sau aproape toate aspectele importante din viața unui frate în formare. În acest an am descoperit multe calităţi dar şi limite şi am încercat să le accept şi să le fructific în aşa măsură încât să pot desfăşura misiunea mea cu eficacitate. De asemenea în acest an am putut să verific capacităţile mele tehnice, să experimentez până unde pot să ajung, care sunt lucrurile care îmi reuşesc cel mai bine care sunt cele pentru care trebuie să investesc mai mult pentru a dezvolta calitatea şi care sunt cele la care trebuie să renunţ pentru că nu sunt de competența mea. Am simţit şi interesul de fi chemat să duc vestea cea bună nu numai prin cuvintele mele dar mai ales prin slujirea mea tehnică realizată cu calitate. Din punct de vedere pastoral m-am ocupat de animarea grupului de tineri din Parohia San Rafael, dar am dat şi o mana de ajutor în pastorația colegiului. Pentru a-i înţelege mai bine pe tinerii din Montevideo am urmat şi un curs de pastorație a tineretului organizat de Arhiepiscopia de Montevideo”.

Fratele Valentin s-a întors din Uruguay pe 27 noiembrie 2011 cu ceva în inima, o dorinţă, „dorinţa de a-i dărui toată viata lui Dumnezeu pentru a răspunde la acea iubire primordială pe care El o are pentru mine. În toţi aceşti ani am experienţa seriozităţii şi măreţiei proiectului pe care Dumnezeu îl are pentru mine. Sunt bucuros că pe tot acest parcurs am putut să mă descopăr pe mine însumi ca om cu calităţi şi defecte dar întotdeauna încrezător în harul lui Dumnezeu, având în inimă dorinţa de a privi lumea cu ochii lui Isus Răstignit. Sunt bucuros şi 'orgolios' să pronunţ acest 'Da' în fața lui Dumnezeu şi să consacru toata viața mea Lui, pentru a fi un instrument care să poată întâlni, încuraja, vindeca şi susţine pe cei săraci, fraţii mei cei mai iubiţi de către Dumnezeu şi de către Mireasa sa, Biserica".

Fratele Valentin s-a născut la Huşi în 1979 şi este cel mai mare dintre cei cinci fraţi şi o sora. Se consideră norocos că aparține unei familii mixte: tatăl sau, Anton, fiind ortodox , iar mama Cecilia, catolică. Astfel fr. Valentin a trăit o experienţă bogată din punct de vedere ecumenic , începând cu mediul familial. Copilăria a petrecut-o în trei locuri diferite: Arsura (Vaslui), Dagâţa (Iaşi) şi Huşi. Fiind fratele cel mai mare dintre toţi fraţii a trebuit să se ocupe pe alocuri şi de cei mai mici.

La terminarea școlii generale a urmat cursurile unei şcoli complementare cu profil tâmplărie şi un liceu de construcţii. Între aceste două perioade de şcolarizare a lucrat la Bucureşti ca tâmplar de întreţinere; chiar în acea perioadă a trecut printr-o încercare: „simţeam că viața mea nu îşi găsea rostul; orice făceam nu mă mulţumea şi nu îmi dădea nici o satisfacţie. Mi se părea că viaţa mea dădea faliment, chiar înainte ca ea să înceapă cu adevărat. Simţeam că am nevoie de ceva diferit, de ceva care să mă determine să cred că sunt în spaţiul meu, dar nu ştiam ce”.

Exact în perioada aceea, fr. Valentin le-a cunoscut pe Surorile Săracilor lui Don Morinello, care în vara anului 1999 i-au propus o experienţa vocaţională la Oblati. După câteva zile de discernământ şi sfaturi cu părinţii lui, a răspuns pozitiv şi a dorit să-l întâlnească pe pr. Tonino Camelo omi, care i-a confirmat invitaţia.

La data de 25 septembrie 1999 a ajuns în Piteşti şi după o perioadă de experienţă vocaţională, timp de doi ani, în toamna anului 2001, a cerut să fie admis la prenoviciat. Pe 8 septembrie 2002 a urmat noviciatul în două perioade. În ceea de a doua, petrecută la Roman, fr. Valentin a intrat în legătură cu novici din alte congregaţii religioase, iar pe 29 mai 2004 a făcut primul pas în viața de Misionar Oblat al Mariei Imaculate depunând primele voturi.

După primele voturi a fost fie la Roman fie la Mărăcineni, unde a urmat unele cursuri formative dând, în acelaşi timp, o mână de ajutor la construcţia casei. În octombrie 2008 a plecat în Italia pentru continuarea formării umane şi spirituale.

Dorinţa cu care Valentin a venit din Uruguay, anume de a fi un frate consacrat evanghelizării a fost confirmată și de superiori. De aceea, duminică 15 aprilie 2012 la ora 11,00 în Parohia Naşterea Sf. Fecioare Maria din Huşi Corni, fr. Valentin Florin Vrînceanu va depune voturile perpetue.

Comments