Baza sportivă Sf. Eugen‎ > ‎Omisat‎ > ‎Ştiri‎ > ‎

Voturi super-normale

postat 1 dec. 2010, 07:37 de Sf. Eugen De Mazenod   [ actualizat la 1 dec. 2010, 07:44 ]
Au mai rămas opt zile până când Marius Lucian Bosoi omi va depune voturile pe viaţă, şi până acum totul decurge normal: „în general sunt liniştit, continui să am o viaţă normală de student, un program de comunitate, continui să lucrez cu tinerii într-o parohie, toate lucruri pe care noi misionarii le facem zilnic. Însa când mă gândesc ca mă apropii cu paşi grăbiţi de o angajare definitivă într-o congregaţie misionară, mă simt neputincios de a realiza o misiune aşa de importantă. Aici descopăr ca sunt un om ca şi ceilalţi, noi misionarii nu suntem super-oameni ci persoane simple care au simţit chemarea lui Dumnezeu şi au răspuns în mod afirmativ”. Această simplitate are rădăcini într-o familie romano-catolică din Huşi care a practicat religia catolică din totdeauna, având o credinţă puternică în Dumnezeu. De aceea Dumitru şi Ana, părinţi lui Lucian şi Mădălina, au avut grijă ca această credinţă să fie descoperită şi maturizată mai ales în sânul familiei.
La Huşi Lucian a făcut şcoala generală iar primii trei ani de liceu la Seminarul Minor al Fraţilor Franciscani din Roman. După clasa a unsprezecea a ieşit din seminar, s-a întors la Huşi şi în 2002 a absolvit, la liceul Cuza Vodă. Oblaţii i-a cunoscut la el în parohie şi în vara lui 2002, aflându-se la Bucureşti pentru un examen de admitere la facultate, a ajuns la Mărăcineni pentru a participa la campusul vocaţional care se făcea în acele zile. Din toamnă s-a mutat în comunitate începând o perioadă de formare umană şi spirituală. A locuit la Roman din toamnă 2003 împreună cu pr. Angelo Daddio şi alţi cinci colegi fiind înscrişi la facultatea de filozofie a Institutului Franciscan. În toamna anului 2005 a început noviciatul la Mărăcineni şi în data de 15 septembrie 2006 depunând primele voturi a devenit Misionar Oblat al Mariei Imaculate.
Formarea oblată a lui Lucian a continuat în Italia, la Vermicino, lângă Roma, într-o comunitate cu alţi tineri din diferite ţări unde a rămas timp de trei ani. O perioadă deosebit de frumoasă pentru Lucian, „ani plini de experienţe de viată, de misiune, de pastoraţie, pot spune că am început să gust din ceea ce însemna misiunea Oblaţilor”.
Pe 22 octombrie 2009, a zburat şi spre Senegal, în Africa, unde a rămas opt luni petrecând a
proape tot timpul într-o parohie foarte mare de la periferia Dakarului, capitala Senegalului. „Trăind în mijlocul unui popor foarte diferit de cel român, - spune Lucian -, am reuşit să mă integrez fără prea multe probleme, am încercat să dăruiesc tot timpul meu persoanelor cu care aveam de-a face şi, cel mai important lucru, m-am lăsat îmbogăţit de ceea ce ei mi-au dăruit prin tradiţiile lor, prin simplitatea lor, prin spiritul lor de familie. Această experienţă de misiune m-a făcut să mă îndrăgostesc de Africa, nu mi-a fost uşor să las totul şi să mă întorc în Europa”. Totuşi Lucian a făcut acest pas şi pe 8 decembrie va mai face încă unul către Dumnezeu oferindu-i cu simplitate toată viaţa lui.

Comments